Nişan Hazırlıkları

Özge • 2 Ocak 2022 20:00
Kategori: Nişan
  1.  Merhabalar🌸
  2. I- Olması Gerekenler
    1. Gençlerin nişan yüzüklerinin alınması .Gelin adayın yüzüğünü erkek tarafı., erkeğin yüzüğünü kız tarafı alır.
    2. Gelinin nişan kıyafetini nişanlı çift gider beğenir. Ücretini damat tarafı öder.
    3. Damadın takım elbisesi kıyafetini nişanlı çift beğenir. Ücretini kız tarafı öder.
    4. Kız tarafı damat için saat alır.
    5. Erkek tarafı gelininin takısını alır. Takı miktarına aileler karar verebilirler. Veya  karşılıklı aileler istedikleri kadar talkı alırlar.Bence geline tam bir gerdanlık takımı, bilezikler ve zamana göre trend takılar alınabilir. Gençlerin istekleri burada önemsenmeli. Fikirleri alınmalı.
    6. Nişan esnasında yüzükleri takacak olan kişiye sunulması için ayna tepsi süslenmeli. Tepsi de genç çiftin isimleri yazılmalı.
    7. Kurdelenin kesileceği makas da süslenmeli. Tepsi süsleri çiftin arzusuna göre değişir.
    8. İstediğiz sayıda ve şekilde nişan pastası yaptırılmalı. Pastanın özelliklerini belirlemek sizin ve genç çiftin arzunuza göre olmalı. Ama en önemlisi bayat olmaması ve kaliteli malzeme kullanılması çok önemli. Bu nedenle güvendiğiniz bir pastaneye yaptırmanız gerekir.
    9. Ailelerin karşılıklı anlaşmalarına bağlı olarak birbirlerine vermek için alışveriş yapılarak ve evde yapılmış olan el işerliyle bohça hazırlanır. Bazı aileler özellikle kullanılmayan bazı bohça eşyalarını karşılıklı almamaktadırlar.
    10. Aile bireylerinin nişanda giyecekleri elbiseler alır.
    11. Nişanda dağıtılacak nişan süsleri hazırlatılır. Nişanlanacak gençlerin bunların şekline ve türüne karar vermesi en uygun olanıdır.
    12. Günün anlam ve önemini yansıtan ve görselliğiyle göz kamaştıran süslü kurabiyeler yapılabilir.  Veya bilenlere yaptırılabilir. Yapılması şart değil.
    13. Damat kız evine getireceği çiçek buketini yaptırır .
    14. Damat nişan tepsisinin içine nişan çikolatasını yaptırır. (Nişan günü kız evine gelince çiçeği gelin adayına , çikolatayı kayınvalideye verir.)
    15. Damada kahve ikramı için özel kahve fincanı alınır. Üzerine isten yazılar yazdırılır. Temizce yıkanır ve servis için muhafaza edilir.
    16. Nişanda kahve sunumu da çok önemlidir. O nedenle kahve özel yerlerden taze çektirilmeli. Büyük cezveler hazırlanmalı.
    17. Kapı süsleri yaptırılır. Üzerine yazdırmak istediğiniz yazı yazdırılır. ( Hoş geldiniz, Kız evi naz evi )
    18. İsteğe bağlı olarak afişler yaptırılır.
    19. Kullanacağınız içecekler alınır.
    20. Önceden sunmaya karar verdiğiniz yiyecekler için gerekli malzemeler önceden listelenir ve alınır.
  3. II-EVDE YAPILMASI GEREKENLER
    1. Evde çok ayrıntılı bir temizlik yapılır. Mekanlarda ferahlık sağlamak için ortadan günlük kullanılan eşyalar kaldırılır.
    2. Gelen misafirlerin elbiselerini asmak için elbise askılıkları boşaltılır.
    3. Ayakkabı rafları boşaltılır. Misafirlere vermek için çok sayıda terlik edinilir.
    4. Mutfak da kahve ve yemek servisinin rahat yapılabilmesi için tezgah üstü iyice boşaltılır. Sığdırılabildiği kadar masalar konup üzerinde servis tabaklarının ve içeceklerin servise kolay ve rahat hazırlanması için ayarlanır.
    5. En az dört takım fincan takımı ve bardakları önceden yıkanıp hazırlanmalı. Vitrinlerde beklemiş bardak ve fincanlarla asla sunum yapmayınız. Her ne kadar temiz olsalar da yine bir makineye koyup yıkamak lazım.
    6. Gelecek kişilerin sayısında oturacakları koltuk ve sandalye ayarlanır.
    7. Limon kolonyası favorimdir. Gelen misafirlerin ellerine dökmek için hazırda bulundurulmalıdır.
    8. Evde yapılan nişanda mümkün olduğunca hazır tabak, bardak, çatal vb kullanılamamalı. Bence evde yapmanın en orijinal yanı da bu olmalı. Tabii ki çok sayıda kullanılacak eşya olacağından bazıları uzun süredir kullanılmayan eşyalar olacağından kullanmadan önce onların hepsi makinede önceden yıkanmalıdır.Asla vitrinde veya servis dolaplarında beklemiş yemek eşyalarını yıkamadan kullanmayınız !
    9. En az 4-6 kahve ve çay sunmak için tepsi edinilmeli.
    10. Tepsilerin büyüklükleri ve desenlerine uygun danteller hazırlanır.
    11. Evde nişan esnasında kullanılacak olan dekor hazırlanır. Kullanılacak masanın örtüsü ve dekoru önceden eşyalara uyumlu olarak ayarlanır.
    12. Fotoğrafları ve videoları çekecek olan kişi ayarlanır. Kullanacağı cihaz veya makinede  arıza olmamasına özen gösterilir. Şarjlı aletler tam olarak şarj edilir.  Bu türlü aksilikleri önlemek için yedek bir makine bulundurulmalı.
    13. Tabiidir ki yemekler, pasta, börek, baklava, kurabiye, salata vb de hazır olmamalı. Hepsi ev yapımı olmalı. Makbul olanı budur. Ama bunları yapamayanlar hazır kullanmak durumunda kalacaklardır.
    14. Sıcak günlerde terleyenlerin rahatça kullanabilmeleri için her sehpada kağıt havlu bulundurulabilir.
    15. Nişan gününden önce uzak illerden gelen misafirler için gerekli yemek önceden tasarlanır. Pratik olması açısından  nohut, kuru vb. önceden haşlanıp buzluğa atılabilir.
    16. Nişandan önce yataklı gelenler için; misafirler geldikçe fırınlayıp kullanılmak üzere çok miktarda değişik türden börekler sarılıp derin dondurucuya konur.
    17. Uzaklardan gelecek olan yataklı misafirler için yatakların temizliği bakımı önceden yapılmalı. Hangi misafirin nerede yatırılacağı önceden tasarlanılır. Eğer tasarlananın harici durumlar olursa plan değişikliği yapılır.
    18. İçme suyu her an gerekeceğinden; servis kolaylığı, hijyenik olması ve bardak israfını önlemek için hazır bardak sularından veya küçük şişe sularından alıp bolca sehpalara konarak herkesin rahatça kullanımına sunulabilir.
    19. Gelin adayı giyeceği nişan kıyafetlerini giyerek evde temsili bir çay sunumu yaparsa daha iyi olur. Özellikle ayakkabı ve elbise boyunun ayarı için bu gerekli olur.
    20. Elbiseyi giydiği zaman yapacağı makyajı da önceden denemesinde yarar var.
  4. III.YEMEKLER 
    1. Öncelikle nişan günü öncesi ve sonra evdeki misafirlere ikram edilecekler tasarlanır ve pişirilir.
    2. Nişan gününde ikram edilecek olanlar tasarlanır ve muhafaza edilebilirlik sürelerine göre önceden yapılırlar. Örneğin ilk önce baklava yapılır.  Şerbeti nişandan bir gece önce yapılır, sonra kurabiyeler, sonra börekler, en son köfteler ve salatalar yapılabilir.Bu sıralama tercih ettiğiniz yemeklere göre değişir. Muhafaza edebileceğiniz yeterli dolaplarınız ve hijyen koşullarınız varsa yiyeceklerinizi daha önceden de yapabilirsiniz.
    3. Özelliklerine göre olmak kaydıyla kurabiyelerinizde ve böreklerinizde yağ seçiminiz çok önemlidir. Yiyeceklerinizin lezzetine lezzet katacağından emin olabilirsiz.
    4. Yiyecekleri yaparken daha önce yaptığınız ölçüleri değiştirmezseniz lezzetlerinde bir süprizle karşılaşmazsınız.
    5. Kurabiyeler mutfak dolaplarının en ferah yerlerinde muhafaza edilmelidir.
    6. Pişirilmiş börek,köfte, poğaça vb buz dolabında muhafaza edilmelidir.
    7. İki üç gün önceden yapılan kurabiyeler varsa sağlıklı koşullarda saklanarak bayatlamasının önüne geçilmelidir.
    8. Servis esnasında ısıtılması gereken börek ve poğaçalar lezzetten ödün vermemek için tam kıvamında ısıtılır.
    9. İçeceklerde mümkün olduğunca fazla seçenek sunulmalı. Unutmamak lazım ki kurabiye varsa çay ve sıcak içecekler vazgeçilmezdir. Soğuk sıcak her türlü alternatif sunulmalıdır.
    10. Önceden pişirilen yemekler özelliklerine göre mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Unutulmamalı ki evinize gelen misafirlerinize ikram edeceğiniz yiyecekler ve içecekleri çok sayıda kişi  ve çok farklı bölgelerden gelmiş olan ve her yaş grubundan  insanlara ikram edeceksiniz. Bu nedenledir ki hijyen koşulları ve yiyeceklerin tazeliği çok önemlidir !
  5. IV.NİŞAN GÜNÜ
  6. Sabah erkenden kalkılır. Evdeki yataklı misafirlere kahvaltı hazırlanır.
    1. Ev içi düzen kontrol edilir. Nişan için gelecek olan misafirler için gerekli hazırlılar yapılır.
    2. Kahve , yiyecek ve içeceklerin servisinde kullanılacak tabak, çatal bıçak, bardak fincan vb. kullanılma sırasına göre mutfakta uygun yerlere dizayn edilir.
    3. Servis edilecek esnada kimin ne iş yapacağı belirlenir.
    4. Gelin saçı ve makyajı yapılır.
    5. Karmaşaya mahal vermemek için erkek tarafı gelmeden önce tüm hazırlıklar tamamlanır. Aksi takdirde telaşlı davranışlar başlar.
    6. Misafirler geldiğinde kapıda aile büyükleri ve gelin adayı tarafından karşılanırlar.
    7. Karşılama ve sohbet edildikten sonra .
    8. Kahveler içilir. Aile büyüklerine ve damada kahvelerini gelin adayı diğer kişilere ise başka kişiler ikram ederler.
    9. Nişan merasimine geçilir. Hatırlı bir büyük tarafından günün anlamını içen bir konuşma yapılır. Yüzükler de aynı kişi takar ve kurdeleyi keser. Artık çiftler nişanlanmıştır. 
    10. Gelin ve damat el öpme işlemini de yaptıktan sonra .
    11. Takılar takılır. Her gelen misafir ile fotoğraf çekilmeye özen gösterilir.
    12. Nişan pastası Gelin ve damat birbirlerine yedirdikten sora misafirlere servis etmek için  pasta mutfağa alınır.
    13. Nişan çikolataları dağıtılır.
    14. Misafirlere yemekler ikram edilir. Ardından pasta ikram edilir.
    15. Önceden yaptırılan hatıra süsleri dağıtılır.
Nişan Hazırlıkları
Nişan Hazırlıkları
Nişan Hazırlıkları
Nişan Hazırlıkları

Henüz yorum yapılmamış

Hesabınıza giriş yapıp yorum yazabilirsiniz

Hesabınıza Giriş Yapın

İlişkili Firmalar